DONEREN

Wat doen zij?

De circa 100 vrijwilligers van Beukenrode hebben voor hun werk een speciale opleiding gevolgd. De hulp aan stervenden en de ondersteuning van de mensen om hen heen vragen namelijk veel kennis en vaardigheden van de vrijwilliger.

Die kennis en vaardigheden zijn nodig om te kunnen omgaan met de gevoelens van degenen die betrokken zijn bij het stervensproces. Daarom worden de vrijwilligers zorgvuldig geselecteerd en voorbereid op hun taak.
Daarnaast worden ze goed begeleid en volgen ze regelmatig bijeenkomsten en cursussen.

De vrijwilligers kunnen zowel bij de cliënt thuis als in het hospice worden ingezet; zij geven zelf een voorkeur aan, soms ook voor beiden. Omdat er specifieke vaardigheden zijn om ingezet te kunnen worden, zal er samen met de coördinator worden gekeken wat het meest passend is.

Thuis bij de cliënt ben je in een 1 op 1 situatie en zal er een beroep worden gedaan op je zelfstandigheid om de situatie te kunnen inschatten en daarnaar te handelen. Je hebt de mogelijkheid om in alle rust de cliënt of diens mantelzorger de volledige aandacht te geven en een band op te bouwen.

In het hospice werk je in een team en vraagt de hectiek van alle dag het vermogen om de rust en het overzicht te bewaken. Naast de zorg voor de gasten en diens naasten is er ook een huishouden te draaien en ben je gastvrouw voor alle bezoekers. Je doet dit samen met je collega-vrijwilliger, de verpleegkundige en de coördinator.

Benieuwd naar andere vrijwilligers? Lees hier het verhaal van kookvrijwilliger Edwin.