Van thuiskok naar kookvrijwilliger bij Beukenrode

110722sgr hospice 04 1

Kookvrijwilliger worden in een Hospice, Edwin de Lijster stapte uit zijn comfort zone en meldde zich aan. Regelmatig tovert hij een oubollige AVG maaltijd om tot een culinair hoogstandje. “De sfeer is zo open en liefdevol, daar haal ik veel voldoening uit”.

Na het lezen van een advertentie in de krant meldde hobby-kok Edwin de Lijster zich aan als kookvrijwilliger bij Beukenrode. Inmiddels is hij al een jaar werkzaam bij het hospice en zet zich eens per week in om de gasten te voorzien van een heerlijke maaltijd.

Geen standaard gerechten
Edwin begint zijn middag met kijken welke gasten er aanwezig zijn, of zij allergieën hebben en wat er de dagen ervoor is gekookt. Wat er wordt gegeten beslist hij uiteindelijk zelf, maar meestal vraagt hij de gasten of zij voorkeur hebben. Dan doet hij boodschappen om vervolgens de maaltijd te bereiden en gezamenlijk te eten.

“De maaltijd die de gasten het meeste bijbleef was een andijviestamppot met appel, mango, kipfiletblokjes, rozijnen, kaneel en zoete aardappel. Ik had veel klaargemaakt maar de gasten likte de pannen nog net niet uit, dat was onwijs leuk om te zien.”

Mooie momenten
Veel mensen hebben geen idee hoe de sfeer binnen Beukenrode is vertelt hij: “Heel veel gasten staan zo positief in het leven terwijl het hun laatste dagen zijn.” Ook het stukje berusting vindt hij erg mooi. “Ze hebben zich bij hun lot neergelegd en bieden elkaar onderling veel steun.”

Ondanks dat Edwin erg begaan is met de gasten van Beukenrode kan hij er goed mee omgaan als de gasten komen te overlijden. “Beukenrode biedt echter wel de mogelijkheid om hierover te praten als je daar behoefte aan hebt.”

Kookvrijwilliger worden?
“Het zijn maar 3 á 4 uurtjes per week en ik vind het belangrijk om wat toe te voegen aan de samenleving en deze mensen de aandacht te geven. Mocht je later zelf in deze situatie zitten vind je het ook fijn als andere mensen dit voor je doen. De sfeer is zo open en liefdevol, iets wat veel mensen niet verwachten, daar haal ik heel veel voldoening uit.”

Edwin wil iedereen meegeven dat je soms een keer uit de comfortzone moet stappen.
“Kookvrijwilliger worden kan een hele goede ontwikkeling voor je zijn, het brengt je verder als mens en helpt je om beter te relativeren”. Iedereen die interesse heeft of twijfelt nodigt hij uit om eens mee te komen koken en het te proberen. Aanmelden kan door te bellen naar 0174-621357 of te mailen naar info@beukenrode.org.

Foto: Thierry Schut