Vrijwilligers

De circa 160 vrijwilligers van Beukenrode hebben voor hun werk een speciale opleiding gevolgd. De hulp aan stervenden en de ondersteuning van de mensen om hen heen vraagt namelijk om bepaalde kennis en specifieke vaardigheden van de vrijwilliger.

Die kennis en vaardigheden zijn nodig om te kunnen omgaan met de gevoelens van degenen die betrokken zijn bij het stervensproces. Daarom worden de vrijwilligers zorgvuldig geselecteerd en voorbereid op hun taak.

Vrijwilligers kunnen ingezet worden tussen 7.00 uur ‘s morgens en 23.00 uur ’s avonds en een dienst duurt doorgaans ca. 4 uur.

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk bij Beukenrode. Je kunt zelf aangeven waar je voorkeur naar uitgaat. 

Op dit moment hebben wij voldoende zorgvrijwilligers, gastvrouwen en gastheren. Wel zijn we nog op zoek naar enkele kookvrijwilligers en thuisvrijwilligers.

Ik heb interesse om vrijwilliger te worden!

Van thuiskok naar kookvrijwilliger

“Kookvrijwilliger worden kan een hele goede ontwikkeling voor je zijn, het brengt je verder als mens en helpt je om beter te relativeren”

Lees het hele verhaal van Edwin.

Van thuiskok naar kookvrijwilliger

Ondersteuning thuis

Vrijwilligers die cliënten thuis ondersteunen: Je vervangt de mantelzorger en doet wat op het moment dat je er bent nodig is. Afhankelijk van de conditie van de cliënt kunnen je werkzaamheden variëren van even met de cliënt naar buiten gaan, helpen bij toiletbezoek, iets voorlezen, zorgen voor eten en drinken etc. Thuis bij de cliënt ben je in een 1 op 1 situatie en zal er een beroep worden gedaan op je zelfstandigheid om de situatie te kunnen inschatten en daarnaar te handelen. Je hebt de mogelijkheid om in alle rust de cliënt of diens mantelzorger de volledige aandacht te geven en een band op te bouwen.

Lees meer...

Zorgvrijwilliger in het hospice

In het hospice werk je in een team en vraagt de hectiek van alle dag het vermogen om de rust en het overzicht te bewaken. Je helpt de verpleegkundige bij de (lichamelijke) zorg aan onze gasten. Dit houdt o.a. in dat je gasten helpt bij wassen en aankleden, toiletbezoek, scheren, mondverzorging, maar ook bijvoorbeeld het geven van een hand- of voetmassage kan tot je taken behoren. Linken naar functieomschrijvingen Naast de zorg voor de gasten en diens naasten is er ook een huishouden te draaien. Je doet dit samen met je collega-vrijwilliger met de rol van gastvrouw of gastheer, de verpleegkundige en de coördinator.

Lees meer...

Gastvrouw of gastheer in het hospice

In het hospice werk je in een team en vraagt de hectiek van alle dag het vermogen om de rust en het overzicht te bewaken. Als gastvrouw of gastheer heb je primair de taak om te zorgen voor eten en drinken voor onze gasten en diens naasten en te zorgen dat zij zich welkom voelen. Je zorgt verder dat ruimtes er netjes uitzien, verzorgt bloemen en planten etc. Naast de zorg voor de gasten en diens naasten is er ook een huishouden te draaien. Je doet dit samen met je collega-zorgvrijwilliger, de verpleegkundige en de coördinator.

Lees meer...

Kookvrijwilliger in het hospice

De kookvrijwilliger zorgt voor de warme maaltijd. Bij het begin van je dienst kijk je wat er de dagen ervoor is gegeten en ga je langs bij de gasten om te vragen waar zij trek in hebben. Op basis hiervan bepaal je wat je gaat koken. Ook kijk je wie er allemaal mee blijft eten en voor hoeveel personen je moet koken. Daarna doe je boodschappen en bereid je de maaltijd. Je zorgt voor een gezellig gedekte tafel en brengt de maaltijden rond aan gasten die liever op hun kamer eten. Daarna eet je samen met de gasten, bezoekers, collega vrijwilliger en de verpleegkundige. Na het eten ruim je alles weer op en noteer je bijzonderheden in de map van de kookvrijwilliger.

Lees meer...

Boodschappenvrijwilliger in het hospice

1 keer per week worden de “grote” boodschappen gedaan. Als boodschappenvrijwilliger inventariseer je de voorraad en kijk je wat er aangevuld moet worden. Daarnaast vraag je aan de aanwezige vrijwilliger of er gasten zijn die speciale dingen eten of drinken. Je maakt je boodschappenlijst, doet de boodschappen en ruimt deze op in alle kasten, koelkast of diepvries.

Aanmelden als vrijwilliger 

Wij zijn altijd op zoek naar goede vrijwilligers. Mensen met een warm hart en een goed inlevingsvermogen. Mensen die goed kunnen luisteren en veel levenservaring hebben. Spreekt dit je aan? Beteken je graag iets voor een ander? Ben je iemand die goed kan luisteren? En kun je er zijn als dat nodig is? Dan ben jij misschien degene die wij zoeken! Heb je interesse om als vrijwilliger bij Beukenrode aan de slag te gaan, vul dan het belangstellingsformulier in.

Er wordt dan een afspraak met je gemaakt voor een gesprek. Heb je nog vragen, bel of mail dan met een van onze coördinatoren: 0174-621 357 of 0174-820395  of  info@beukenrode.org. Zij vertellen je graag meer en/of maken een afspraak voor een gesprek.

Meld je hier aan voor een gesprek met één van onze coördinatoren en maak kennis met het vrijwilligerswerk bij Beukenrode. 

Interesse formulier vrijwilligers

Tijdens dit gesprek wordt uitleg gegeven over het werk dat vrijwilligers doen bij Beukenrode en wat dat van je vraagt. In het gesprek wordt gekeken of het werk bij je past en kun jij beoordelen of het werk bij Beukenrode wel bij jou past. Als van beide kanten positief gereageerd wordt, worden 3 of 4 dagdelen ingepland waarin je meeloopt met een ervaren vrijwilliger. Zo kun je het werk in de praktijk ervaren en ondervinden of het echt bij je past. Indien jij en jouw begeleiders positief zijn over de meeloopdagen, wordt er een vrijwilligersovereenkomst opgesteld en zal er een Verklaring omtrent Gedrag worden aangevraagd. Ook word je aangemeld voor de eerstvolgende introductiecursus.

Aanstellings- en integriteitsbeleid

Onze vrijwilligers ondertekenen bij aanvang van hun vrijwilligerswerk een vrijwilligersovereenkomst. Een voor alle vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden geldende integriteitsverklaring maakt onderdeel uit van deze vrijwilligersovereenkomst onder de titel ‘Gouden Regels, Richtsnoer voor integer handelen’. 

Download de Gouden Regels 

Alle nieuwe vrijwilligers volgen de introductiecursus. Deze bestaat uit vier dagdelen waarin o.a. aandacht wordt besteed aan het verlenen van zorg, gastvrijheid, fysieke belasting, veiligheid en spiritualiteit rondom het stervensproces.

Als vrijwilliger word je regelmatig een cursus of een training aangeboden waarmee je je kennis kunt vergroten. Meestal is deelname aan een cursus of training vrijwillig, maar soms is er een verplichte training.

Handen op bed
13-12-2022

Marry is een decennium lang vrijwilligster bij Beukenrode

10 jaar lang, elke week vrijwillig aan de slag bij Beukenrode. Marry doet het! 

110722sgr hospice 04 1
12-12-2022

Van thuiskok naar kookvrijwilliger bij Beukenrode

Kookvrijwilliger worden in een Hospice, Edwin de Lijster stapte uit zijn comfort zone en meldde zich aan